ANPC anunţă că derulează o campanie de verificare a tuturor produselor din carne de pui aflate la vânzare în magazinele din România, fiind prelevate probe pentru analize.
Rezultate parţiale prezentate, luni, într-un comunicat de presă arată că:
probele prelevate în judeţul Vrancea, la organe de pui de la Agricola Internaţional SA, comercializate în magazinul Lidl din Focşani, au fost confirmate cu Salmonella Infantis
probe prelevate în depozitul Penny din comuna Ştefăneştii de Jos, judeţul Ilfov, din pui şi organe de pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis
probe prelevate în magazinul Penny Colentina, din sectorul 2 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella Infantis şi Salmonella Enteritidis
probe prelevate în magazinul Penny Bucureştii Noi, din sectorul 1 al Capitalei, din pui marca ”Hanul Boieresc”, produse de Vanbet SRL, au fost confirmate cu Salmonella
probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui marca ”Coco Rico”, produsă de Aaylex SRL, au fost confirmate cu Salmonella
probe prelevate în magazinul Metro Băneasa, din sectorul 1 al Capitalei, din carne de pui, produsă de Agricola Internaţional SRL, au fost confirmate cu Salmonella.
“În cazul depistării Salmonella spp. în probele recoltate (…) acestea sunt declarate improprii consumului uman, sunt reţinute oficial şi retrase de la consumul uman. În cazul depistării de Salmonella enteritidis şi/sau Salmonella typhimurium în probele de carne proaspătă de pasăre (…) din loturi de carne proaspătă de pasăre, respectiv produse de origine animală, care nu au fost livrate către unităţile de vânzare cu amănuntul, cu excepţia depozitelor alimentare, «acestea nu vor fi destinate comercializării către consumatorul final decât după ce au fost supuse unui tratament termic care să asigure eliminarea acestui risc, într-o unitate de procesare autorizată sanitar-veterinar, urmată de efectuarea unui control microbiologic pentru fiecare lot de fabricaţie, care să ateste că lotul este corespunzător microbiologic, atunci când nu există garanţii suficiente că tratamentul termic a eliminat pericolul»”, au transmis oficialii ANPC.
Instituţia a precizat că regulamentele europene menţionează că identificarea microbiologică a Salmonelei spp. în carnea proaspătă de pasăre/produse din carne proaspătă de pasăre, este neconformă, fiind un indicator al lipsei siguranţei alimentare şi implică măsuri corective conform legislaţiei specifice.
“Prevederile legislative prezentate sunt armonizate în legislaţia naţională de către Autoritatea Sanitară Veterinară şi de Siguranţă Alimentară, care are în atribuţii aplicarea acestora şi care a fost informată atât de laboratoarele care au depistat bacteria Salmonella la probele prezentate de către ANPC, cât şi de instituţia noastră, direct. Ca urmare a prelevării de probe la produsele suspicionate a fi infectate, comisarii ANPC au aplicat, până în acest moment, amenzi contravenţionale în valoare de peste 45.000 lei şi au oprit temporar de la comercializare loturile de produse cu probleme, aflate în spaţiile verificate, ulterior primirii rezultatelor, cele confirmate au fost direcţionate către distrugere”, a explicat sursa citată.
ANPC a mai adăugat că va continua verificările şi în perioada următoare.