Marea Neagră ar putea deveni un nou centru de producție pentru stridii premium, după ce un studiu desfășurat de Institutul Național „Grigore Antipa” din Constanța a demonstrat că aceste moluște cresc mai rapid și mai sănătos decât în Marea Mediterană, relatează TVR Info.

Specialiștii au aclimatizat 1.000 de exemplare de stridii aduse din Marea Adriatică și le-au amplasat în cuști speciale la 3 kilometri de malul Mării Negre, la adâncimi diferite.

Cele mai bune rezultate au fost înregistrate la 5 metri adâncime, unde apa este mai calmă și bogată în fitoplancton.

În doar 5 luni, greutatea stridiilor a crescut de la 10 la 30 de grame – dimensiunea potrivită pentru comercializare. 

Cercetătorii au observat că exemplarele de Constanța conțin mai multă carne decât cele din alte regiuni, datorită calității apei și condițiilor de mediu locale.

„Ne așteptăm la rezultate foarte bune, dar ritmul este extraaccelerat… au crescut mai repede decât în Mediterana”, a declarat Magda Nenciu, cercetător științific. 

„Marea Neagră autentică”, exclamă dr. Victor Niță, cercetător ştiinţific, Institutul Naţional „Grigore Antipa”, Constanţa, după ce a testat din punct de vedere organoleptic o stridie japoneză crescută în Marea Neagră.

Estimările arată că, până la finalul verii, stridiile pot ajunge chiar la 80 de grame.

Inițiativa a stârnit interesul investitorilor.

„Ideea e nemaipomenită, așteptăm să se concesioneze sunt vreo 80 de hectare. Au sunat mai mulți agenți economici… unele firme, să vedem cum încep și ce vor să facă”, a precizat Laurențiu Mirea, preşedinte, Federaţia Organizaţiilor de Pescari de la Marea Neagră.

La maturitate, o stridie crescută în Constanța ar putea fi vândută cu peste 2 euro bucata.

Proiectul promite să transforme Constanța într-un pol important pentru acvacultură în Europa și să aducă în meniurile restaurantelor românești stridii autohtone de înaltă calitate.