Japonia se confruntă cu o criză a orezului, alimentul său de bază, în contextul creșterii accelerate a prețurilor și al blocajelor din lanțul de aprovizionare. Guvernul a fost nevoit să scoată din rezervele strategice peste 200.000 de tone pentru a calma piața, scrie CNN.
Pentru a calma piaţa, guvernul a fost nevoit să scoată, din rezervele strategice peste 200.000 de tone
Orezul, aliment de bază în dieta japoneză, este prezent la aproape fiecare masă: de la sushi și deserturi, la băuturi fermentate și ofrande religioase. Este atât de popular încât McDonald’s Japonia a introdus un burger cu chiflă din orez în meniu.
Dar această dependență extremă face ca Japonia – a patra cea mai mare economie a lumii – să fie vulnerabilă la orice perturbare a lanțului de aprovizionare.
Prețurile au explodat în ultimii doi ani
În ultimii ani, vremea extremă, valurile de căldură, amenințările de taifunuri și cutremurele au dus la episoade de cumpărături făcute de teamă. Prețul mediu pentru un sac de 60 de kilograme de orez a ajuns anul trecut la aproximativ 160 de dolari – o creștere de 55% față de acum doi ani, potrivit datelor guvernamentale.
Situația este atât de gravă încât, în februarie, autoritățile au decis să scoată la licitație 210.000 de tone de orez din rezervele strategice – echivalentul a peste o cincime din stocul național de urgență. Primii saci din această rezervă au ajuns deja în supermarketuri.
Rezervele de urgență au fost create în 1995, după o vară neobișnuit de rece care a compromis grav recoltele. Ele au mai fost folosite în urma cutremurului și tsunamiului din 2011, care au făcut circa 20.000 de victime, dar și după seismul din Kumamoto, din 2016.
Taku Eto: „Prețurile sunt excepțional de mari”
Ministrul Agriculturii, Pădurilor și Pescuitului, Taku Eto, a recunoscut că prețurile actuale sunt „excepțional de mari”, dar a îndemnat populația să nu intre în panică. El a explicat că problema nu este lipsa orezului, ci o întrerupere în lanțul de distribuție, fără a detalia cauzele exacte.
Prima tranșă de 150.000 de tone a fost licitată luna trecută, iar unele supermarketuri din sudul Japoniei, precum lanțul Trial Holdings din insula Kyushu, au început deja să vândă acest orez.
Calitatea, pusă sub semnul întrebării
Totuși, într-o țară unde orezul este tratat cu o exigență aproape ritualică, unii cumpărători sunt sceptici cu privire la calitatea loturilor provenite din rezerve.
Însă, „Nu intenționez să cumpăr. Am auzit că este orez vechi. Sunt foarte pretențioasă când vine vorba de orez”, a declarat pentru CNN Emi Uchibori, o gospodină de 69 de ani. Ea a făcut provizii la începutul lunii martie, sperând că stocurile o vor ajuta să treacă peste această perioadă scumpă.
În schimb, Yuko Takiguchi, 53 de ani, care lucrează part-time, spune că ar cumpăra din acel orez doar dacă ar fi semnificativ mai ieftin. „Prefer să plătesc mai mult pentru orez de calitate. De când a crescut și prețul făinii, toate alimentele de bază – pâinea, pastele, udon-ul – sunt mai scumpe. Dar orezul este esențial, mai ales pentru copiii mei care au nevoie de pachețel la școală.”
În contextul rezervărilor, Japonia nu este singura țară asiatică care păstrează rezerve strategice de orez. India, Vietnam și Thailanda au politici similare, pentru a-și proteja populația de penurii și creșteri de prețuri care pot degenera în tensiuni sociale. China, la rândul său, menține rezerve strategice de carne de porc, alimentul preferat al populației, pentru a stabiliza piața în perioade de criză.
Sursa – www.antena3.ro