Hiperaciditatea gastrică creează disconfort abdominal și simptome supărătoare pacienților. Acest lucru îi determină să meargă la medic pentru a înțelege ce anume le provoacă hiperaciditate la stomac, dar și pentru a trata manifestările deranjante. Despre cauzele apariției hiperacidității gastrice, despre ce simptome resimte pacientul, metodele de tratament, dar și recomandările specialistului cu privire la prevenirea acestei afecțiuni vorbim cu dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, șef de lucrări UMF Craiova.

Media10: Ce este hiperaciditatea gastrică?

Dr. Vlad Pădureanu: Hiperaciditatea gastrică este o creștere a secreției gastrice, adică a acidului clorhidric de la nivelul mucoasei gastrice. Acidul clorhidric ajută la digestia cât mai bună a alimentelor. Creșterea nivelului acestuia este un simptom care indică o afecțiune a stomacului, adică hiperaciditatea gastrică. Rolul stomacului este să digere alimentele pe care le consumăm și acest lucru se face cu ajutorul acidului gastric (acidului clorhidric). Mucoasa gastrică secretă în mod normal acest acid, fiind un proces controlat atât de hormoni, cât și de sistemul nervos. Totuși, uneori, stomacul poate să îl producă în exces. Acest lucru provoacă simptome neplăcute pentru pacient.

De ce apare hiperaciditatea gastrică?

Media10: Care sunt cauzele apariției hiperacidității la stomac?

Dr. Vlad Pădureanu: În primul rând, hiperaciditatea gastrică poate să apară la pacienții care nu mai iau antisecretorii gastrice. După ce sunt întrerupte, poate să apară un efect de rebound, adică reapariția simptomelor după încetarea antiacidelor. Blocanții H2 (antihistaminici), care sunt antisecretori gastrici, scad aciditatea gastrică. Când pacienții renunță brusc la acest medicament, poate apărea o creștere a nivelului de acid din stomac. În al doilea rând, o altă cauză pentru hiperaciditatea gastrică poate fi sindromul Zollinger-Ellison. În pancreas și în intestinul subțire pot exista tumori numite gastrinoame. Acestea produc niveluri ridicate de gastrină și determină creșterea acidului gastric de la nivelul stomacului.

În al treilea rând, hipersecreția gastrică mai poate apărea și ca urmare a infecției cu bacteria Helicobacter pylori. Aceasta colonizează stomacul și poate provoca gastrită sau ulcer gastric. Dacă pacienții nu eradichează această infecție, pot avea un nivel ridicat de acid gastric. De asemenea, o altă cauză poate fi obstrucția orificiului piloric. Orificiul piloric face legătura între stomac și duoden (prima parte a intestinului subțire). Atunci când această cale este blocată și nu se mai produce legătura între stomac și intestinul subțire, nivelul acidului din stomac poate să crească. Nu în ultimul rând, avem insuficiența renală cronică. În unele cazuri rare, persoanele cu insuficiență renală, mai ales cele care ajung la hemodializă sau la dializă peritoneală, pot avea niveluri ridicate de gastrină, ceea ce duce la creșterea producției de acid gastric.

Cum tratăm infecția cu Helicobacter pylori?

Media10: Așa cum ați menționat, aciditatea la stomac poate fi cauzată și de infecția cu Helicobacter pylori. Ce tratament trebuie administrat în această situație?

Dr. Vlad Pădureanu: Infecția cu Helicobacter pylori, în cele mai multe cazuri, poate fi eradicată. Pentru asta, se dozează anticorpii din sânge împotriva acestei bacterii sau se face endoscopie și se prelevează atunci testul de diagnostic pentru Helicobacter pylori. Tratamentul constă în asocierea inhibitorilor de pompă de protoni cu două clase de antibiotice ce acționează pentru a eradica infecția. Antibioticele care pot fi folosite sunt: amoxicilina, claritromicina, metronidazolul. Dacă nu se eradichează în primă fază cu tripla terapie, trebuie să apelăm la cvadruplaterapie. După tratament, trebuie făcut antigenul din scaun pentru Helicobacter pylori deoarece anticorpii persistă pozitiv mult timp în sânge, chiar dacă infecția a fost eradicată.

„Mai întâi apare disconfortul abdominal”

Media10: Ce simptome au pacienții cu hiperaciditate gastrică?

Dr. Vlad Pădureanu: Mai întâi apare disconfortul abdominal din cauza hipersecreției gastrice, care se poate agrava mai ales pe un stomac gol, fără alimente. Atunci când stomacul este plin cu alimente, acidul gastric se mai absoarbe și nu mai este aceeași hiperaciditate. Apoi pacientul poate prezenta greață, vărsături, balonare, pirozis (arsurile la stomac).

Media10: Ce afecțiuni putem dezvolta la nivelul stomacului dacă avem un nivel crescut al acidității gastrice?

Dr. Vlad Pădureanu: Din cauza acestei hiperacidități gastrice, pot să apară gastrita și ulcerul. Înainte, ulcerele se tratau în special chirurgical, dar acum se tratează mai mult medicamentos. Pentru a se pune în evidență o gastrită sau un ulcer gastric, se face endoscopie digestivă superioară. Astfel, spre deosebire de radiografie, putem vedea exact lumenul gastric. Endoscopia digestivă superioară este standardul de aur în diagnosticul afecțiunilor care țin de mucoasa gastrică.

„Trebuie să apelăm la un specialist încă de la primele simptome”

Media10: Când ar trebui să apelăm la ajutorul unui specialist?

Dr. Vlad Pădureanu: Trebuie să apelăm la un specialist încă de la primele simptome, precum: disconfort abdominal, balonare, scăderea apetitului, dureri epigastrice, diaree. Medicul este în măsură să depisteze și să trateze cauza, nu doar efectul. Dacă tratăm efectul și nu tratăm cauza, pacientul va veni din nou cu aceeași problemă.

Media10: Ce alimente ar trebui să evite pacienții care au hiperaciditate gastrică?

Dr. Vlad Pădureanu: Pacienții care au hiperaciditate gastrică trebuie să evite ciocolata pentru că aceasta crește secreția gastrică, precum și preparatele pe bază de mentă. Deși menta este cunoscută ca fiind calmantă pentru intestinul subțire, are efect opus asupra refluxului acid. Relaxează mușchii folosiți la digestie, inclusiv sfincterul esofagian inferior, și atunci apare aciditatea. De asemenea, pacienții trebuie să evite: alimentele grase, alimentele picante, alimentele și băuturile acide, preparatele pe bază de ceapă, usturoi și băuturile care conțin alcool, cofeină. Ele nu trebuiesc eliminate complet din viața noastră, ci doar consumate cu precauție, mai rar. Este important să observăm la care din aceste alimente începem să simțim un disconfort sau să apară o anumită simptomatologie gastrică.

Modificările dietetice trebuie asociate cu tratamentul medicamentos

Media10: Ce soluții de tratament există? În ce situații poate fi nevoie de intervenție chirurgicală?

Dr. Vlad Pădureanu: Ca soluții de tratament avem antisecretoriile gastrice care pot să fie: inhibitorii de pompă de protoni sau antihistaminicele H2. Mai apoi, avem modificările dietetice, care trebuie asociate cu tratamentul medicamentos. În primul rând, trebuie să evităm mesele târzii, să rezistăm tentației de a mânca prea mult și prea rapid, să ne reglăm poziția de somn. După masă, trebuie să treacă cel puțin o jumătate de oră – o oră înainte să dormim pentru că există riscul unui reflux gastroesofagian, adică alimentele să se întoarcă în mucoasa bucală.

În situația în care hiperaciditatea gastrică este dată de gastrinoame la persoanele cu sindrom Zollinger-Ellison, se recomandă intervenția chirurgicală, dar numai în acest caz. De asemenea, dacă pacienții au ulcere foarte mari, iarăși se recomandă gastrenctomia. În ziua de astăzi, tratamentul chirurgical este rar indicat în patologia ulceroasă.

Media10: Remediile naturale pot fi eficiente în tratarea hiperacidității gastrice?

Dr. Vlad Pădureanu: Pe lângă remediile naturale, eu sunt de principiu că sunt foarte importante terapiile medicamentoase. Remediile naturale sunt de moment și de aceea cred că trebuie să ne adresăm unui medic. El ne va prescrie o terapie medicamentoasă care a trecut proba timpului, eficacitatea acestora fiind dovedită prin studii. Tocmai de aceea remediile naturale trebuie folosite cu precauție și nu trebuie ne bazăm numai pe ele.

Cum prevenim hiperaciditatea gastrică?

Media10: Ce le recomandați pacienților dumneavoastră și persoanelor, în general, pentru a preveni apariția hiperacidității gastrice?

Dr. Vlad Pădureanu: În primul rând, nu trebuie să facem exerciții fizice sau să ne ducem la sală imediat după masă. De asemenea, să nu mâncăm pe fugă, pe grabă pentru că înghițim mult aer și poate să apară aerofagia, care să ne destindă stomacul, să ne baloneze și să ne crească aciditatea gastrică. În al doilea rând, recomand scăderea în greutate în cazul unui exces ponderal, un regim ingieno-dietetic cât mai sănătos, renunțarea la fumat și reducerea stresului. Stresul cronic are efecte severe asupra corpului: încetinește digestia și apare hipersensibilitate la durere. Aceste recomandări ne ajută să prevenim hiperaciditatea și să nu ajungem la simptomatologia de debut.