Biologii marini sunt în prezent angajați în experimente pentru a aclimatiza dorada, peștele vedetă întâlnit în apele Mediteranei sau Mării Adriatice, în Marea Neagră. Ei își propun să adapteze specia în această zonă și speră că în câțiva ani orice restaurant de pe litoral va putea servi doradă românească.
“Extrag peşti din lotul care stă acum la o salinitate foarte ridicată şi-i voi transfera în acvariile cu salinitate apropiată, identică de cea a Mării Negre”, a precizat Victor Niță, cercetător.
Aceasta reprezintă o primă etapă în procesul de adaptare a doradei la apa din Marea Neagră. Experimentul este realizat de către biologii de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța, care au adus această specie de pește din zone în care apa este mult mai caldă și extrem de sărată, potrivit informației transmise de Antena 1.
“Am adus un lot de 200 de exemplare din Italia, din Marea Adriatică. Sunt în laboratorul nostru cam de o săptămână şi arată foarte bine, nu am înregistrat mortalităţi. Apă de mare şi sare specială pentru acvacultură. PH-ul 8,2 este foarte bun. Salinitatea este 36 la mie. Exact ca în marea Adriatică. Oxigenul dizovlat, 95%, care este foarte bun”, mai precizează biologul.
Apa din laborator a fost adusă la o temperatură cuprinsă între 15 și 20 de grade Celsius.
Specia de doradă a ajuns, de asemenea, în mod natural în țara noastră. Este prinsă ocazional în zonele Constanța, Agigea sau Tuzla.
În prezent, pe piețe se găsește doradă adusă din Italia, Grecia, Franța și Spania, la un preț de aproximativ 40 de lei pe kilogram. În viitor, există posibilitatea să putem achiziționa dorada din Marea Neagră la jumătate din preț.