Acuzați că prețul legumelor și fructelor românești este foarte mare, producătorii se apără și spun că li s-au scumpit masiv materiile prime necesare pentru producție. Aceștia mai arată că este normal ca prețurile să fie mai mari pentru produsele care nu sunt de sezon, deoarece se investește mai multă energie în producția acestora.
Presa a scris că primele tomate românești costau 65 de lei la începutul lunii aprilie, în vreme ce primele cireșe erau oferite la 150 de lei kilogramul, devenind ținta glumelor pe internet.
Acum, un kilogram de roșii din Belgia costă 11 lei la Mega Image, în vreme ce aceeași cantitate de tomate, dar din Turcia, este 9 lei kilogramul la Auchan, conform site-urilor celor doi retaileri alimentari.
Roșiile românești se vând în piețele din Capitală între 8 și 20 de lei. Comentariile negative s-au păstrat în mediul online și după scăderea prețurilor.
Cristian Rusu, președintele Asociației Naționale a Producătorilor de Legume în Sere, Solarii și Câmp (LEGROM), spune că este normal ca primele recolte să ajungă pe piață la prețuri mai mari, iar acestea să scadă pe măsură ce producția crește.
Rusu consideră că prețurile actuale nu sunt mari.
„Ce înseamnă preț mare? Este 7-8 lei kilogramul de roșii la piață și în medie 10 lei kilogramul. Ca orice trufanda de primăvară, în acest sezon sunt mai scumpe. Să ne aducem aminte că primele roșii erau 50-60 de lei pe kilogram acum câteva săptămâni. Dar dacă există 2-3 nebuni care dau atât pe un kilogram de roșii… Nu există o bursă a roșiilor”, explică acesta pentru Libertatea.
Scumpiri la combustibili, pesticide, îngrășăminte
Șeful LEGROM precizează că fermierii se confruntă la rândul lor cu scumpirea utilităților și a materiilor prime.
„Ni s-au scumpit combustibilii, pesticidele, îngrășămintea, toate s-au scumpit. An de an este același fenomen. Peste o săptămână, de la 1 iunie, când o să apară mai mulți producători cu solarii pe piață, prețul va scădea la 5 lei kilogramul. Din punctul de vedere al consumatorului, prețul este mare, din punctul de vedere al producătorului, este mic”, a spus acesta.
Sfaturi pentru consumatori
Legumicultorul are câteva sfaturi economice pentru populație.
„Eu dacă aș fi consumator nu aș da atâta. Aș aștepta să treacă ceva timp și s-ar ieftini, pentru că producătorii nu pot sta cu marfa pe tarabă să li se strice. Și atunci s-ar ieftini imediat. Este o lecție de economie de bază, de educație civică. Problema este că a scăzut nivelul de trai din cauza inflației și acum toate prețurile ni se par mari”, conchide acesta.
România a consemnat anul trecut o inflație de 16,4%, în vreme ce în 2021 a fost de 8,2%, conform datelor Institutului Național de Statistică (INS).
Mercurialul prețurilor
Marți, 24 mai, în piața Obor, cea mai mare din Capitală, prețurile la legume și fructe variau astfel:
Roșii – între 8 și 20 de lei pe kilogram
Castraveți – între 8 și 10 lei lei kilogramul
Ceapă – 2-4 lei legătura
Salată verde – 5 lei bucata
Ardei roșu – 12 lei kilogramul
Ardei verde – 12 lei kilogramul
Ardei iute – 0,5 lei bucata
Fasole verde – 35 de lei kilogramul
Căpșune – între 8 și 25 de lei kilogramul
Cireșe – între 10 și 25 de lei kilogramul.