Oamenii se uită la etichetele produselor alimentare din mai multe motive. Dar oricare ar fi motivul, mulți consumatori ar dori să știe cum să folosească aceste informații mai eficient și mai ușor. Următoarele abilități de citire a etichetelor sunt menite să vă faciliteze utilizarea etichetelor cu informații nutriționale pentru a lua decizii rapide și informate despre alimente, care să vă ajute să alegeți o dietă sănătoasă.

Când vă uitați la eticheta cu informații nutriționale, mai întâi uitați-vă la numărul de porții din ambalaj (porții per recipient) și dimensiunea porției. Dimensiunile porțiilor sunt standardizate pentru a facilita compararea alimentelor similare; acestea sunt furnizate în unități familiare, cum ar fi cești sau bucăți, urmate de cantitatea metrică, de exemplu, numărul de grame (g). Mărimea porției reflectă cantitatea pe care oamenii o mănâncă sau o beau de obicei. Nu este o recomandare a cât de mult ar trebui să mănânci sau să bei.

Este important să realizați că toate cantitățile de nutrienți afișate pe etichetă, inclusiv numărul de calorii, se referă la dimensiunea porției. Acordați atenție mărimii porției, mai ales câte porții sunt în pachetul alimentar. De exemplu, vă puteți întreba dacă consumați ½ porție, 1 porție sau mai mult. Pe eticheta eșantionului, o porție de lasagna este egală cu 1 cană. Dacă ai mânca două căni, ai consuma două porții.

Caloriile oferă o măsură a câtă energie obțineți dintr-o porție din acest aliment. În exemplu, există 280 de calorii într-o porție de lasagna. Ce se întâmplă dacă ai mânca întregul pachet? Apoi, ați consuma 4 porții sau 1.120 de calorii.

Pentru a obține sau a menține o greutate corporală sănătoasă, echilibrați numărul de calorii pe care le mâncați și le beți cu numărul de calorii pe care corpul dumneavoastră le folosește. 2.000 de calorii pe zi sunt folosite ca ghid general pentru sfaturi nutriționale. Nevoile dvs. de calorii pot fi mai mari sau mai mici și pot varia în funcție de vârstă, sex, înălțime, greutate și nivelul de activitate fizică.

Nutrienți care ar trebui sa fie cat mai puțini: grăsimi saturate, sodiu și zaharuri adăugate.
Grăsimile saturate, sodiul și zaharurile adăugate sunt nutrienți enumerați pe etichetă care pot fi asociați cu efecte adverse asupra sănătății – iar americanii consumă în general prea mult, conform limitelor recomandate pentru acești nutrienți. Ele sunt identificate ca nutrienți pentru a obține mai puțin. Consumul prea mult de grăsimi saturate și sodiu, de exemplu, este asociat cu un risc crescut de a dezvolta anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare și hipertensiunea arterială. Consumul prea mult de zaharuri adăugate poate face dificilă satisfacerea nevoilor importante de nutrienți, rămânând în același timp în limitele de calorii.

Ce sunt zaharurile adăugate și prin ce diferă de zaharurile totale?

Totalul de zaharuri de pe eticheta cu informații nutriționale include zaharuri prezente în mod natural în multe alimente și băuturi nutritive, cum ar fi zahărul din lapte și fructe, precum și orice zaharuri adăugate care pot fi prezente în produs. Nu a fost stabilită o valoare de referință zilnică pentru zaharurile totale, deoarece nu a fost făcută nicio recomandare pentru cantitatea totală de consumat într-o zi.

Zaharurile adăugate de pe eticheta cu informații nutriționale includ zaharuri care sunt adăugate în timpul procesării alimentelor (cum ar fi zaharoza sau dextroza), alimentele ambalate ca îndulcitori (cum ar fi zahărul de masă), zaharurile din siropuri și miere și zaharurile din sucuri concentrate de fructe sau legume. . Dietele bogate în calorii din zaharuri adăugate pot face dificilă atingerea nivelurilor zilnice recomandate de nutrienți importanți, rămânând în același timp în limitele de calorii.

Notă: Cuvântul „include” înaintea zaharurilor adăugate pe etichetă indică faptul că zaharurile adăugate sunt incluse în numărul de grame de zaharuri totale din produs.

Nutrienți care ar trebui să fie cât mai mulți: fibre alimentare, vitamina D, calciu, fier și potasiu.
Fibrele alimentare, vitamina D, calciul, fierul și potasiul sunt nutrienți de pe etichetă din care americanii nu primesc în general cantitatea recomandată. Ele sunt identificate ca nutrienți pentru a obține mai mult. O dietă bogată în fibre alimentare poate crește frecvența mișcărilor intestinale, poate scădea nivelul de glucoză și colesterol din sânge și poate reduce aportul de calorii. Dietele bogate în vitamina D, calciu, fier și potasiu pot reduce riscul de a dezvolta osteoporoză, anemie și hipertensiune arterială.

Amintiți-vă: puteți folosi eticheta pentru a vă susține nevoile alimentare personale – alegeți alimente care conțin mai mulți nutrienți din care doriți să obțineți mai mulți și mai puțini nutrienți pe care doriți să îi limitați.

Pentru anumite produse care sunt mai mari decât o singură porție, dar care ar putea fi consumate într-o singură porție sau în mai multe porții, producătorii vor trebui să furnizeze etichete cu „dublă coloană” pentru a indica cantitățile de calorii și nutrienți atât pe o porție, cât și pe „per porție”. pachet” sau „pe unitate”. Scopul acestui tip de etichetare pe două coloane este de a permite oamenilor să identifice cu ușurință câte calorii și nutrienți primesc dacă mănâncă sau beau întregul pachet/unitate deodată.

Pachetele și recipientele cu produse precum miere pură, sirop de arțar pur sau pachete cu zahăr pur nu sunt obligate să includă o declarație privind numărul de grame de zaharuri adăugate într-o porție a produsului, dar trebuie să includă în continuare o declarație a procentului zilnic. Valoare pentru zaharuri adăugate. Producătorii sunt încurajați, dar nu sunt obligați, să folosească simbolul „†” imediat după valoarea zilnică a procentului de zahăr adăugat la zaharurile cu un singur ingredient, ceea ce ar duce la o notă de subsol care explică cantitatea de zaharuri adăugate la care o porție a produsului o contribuie la dieta, precum și contribuția unei porții de produs la procentul Valoarea zilnică a zaharurilor adăugate. Zaharurile și siropurile cu un singur ingredient sunt etichetate în acest fel, astfel încât să nu pară că au fost adăugate mai multe zaharuri la produs și pentru a se asigura că consumatorii au informații despre modul în care o porție din aceste produse contribuie la valoarea zilnică a zaharurilor adăugate și la dieta lor totală.