Administrația președintelui Yoon Seok-yeol afirmă că „sănătatea și siguranța” este o prioritate maximă, în ciuda îmbunătățirii legăturilor Seul-Tokyo.

Coreea de Sud a exclus ridicarea interdicției importurilor de fructe de mare japoneze din zona din jurul centralei nucleare Fukushima, în ciuda încălzirii relațiilor dintre Seul și Tokyo.

Importurile de fructe de mare din apropierea fabricii afectate de tsunami „nu vor intra niciodată” în Coreea de Sud din cauza problemelor de sănătate legate de scurgerile de radiații, a declarat joi administrația președintelui Yoon Seok-yeol.

„În ceea ce privește importul de produse de mare japoneze, poziția guvernului rămâne neschimbată, conform căreia sănătatea și siguranța oamenilor sunt prioritatea principală”, a declarat biroul prezidențial într-un comunicat, a raportat agenția de știri Yonhap din Coreea de Sud.

Coreea de Sud a interzis importurile japoneze de fructe de mare din opt prefecturi, inclusiv Fukushima, din 2013 din cauza temerilor de contaminare prin radiații din topirea centralei în urma unui cutremur și tsunami.

Un summit de referință între Yoon și prim-ministrul japonez Fumio Kishida la începutul acestei luni, în timpul căruia cei doi lideri au convenit să lase deoparte istoria dificilă a țărilor lor pentru a se concentra asupra preocupărilor comune de securitate, a provocat speculații că interdicția ar putea fi atenuată, relatând presa japoneză. problema a fost printre subiectele aflate în discuție.

Seulul și Tokyo, ambele aliate apropiate ai Statelor Unite, au avut relații dificile de zeci de ani din cauza problemelor restante care decurg din colonizarea peninsulei coreene de către Japonia în perioada 1910-1945.

În 2019, Organizația Mondială a Comerțului a decis în favoarea interzicerii fructelor de mare din Coreea de Sud, anulând o decizie anterioară care a considerat că restricțiile sunt nejustificate la ani de la dezastru.

Un studiu din 2016 realizat de cercetători de la mai multe universități japoneze a constatat că majoritatea fructelor de mare japoneze sunt sigure pentru consum și riscul de contaminare „foarte scăzut”.

Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente a ridicat ultimele restricții rămase asupra importurilor de alimente japoneze în 2021, în urma unei mișcări similare a Uniunii Europene.

Taiwanul a ridicat anul trecut restricțiile la importurile de alimente japoneze din regiune.

În afară de Coreea de Sud, China continentală și Hong Kong continuă să blocheze importurile de alimente din regiune, inclusiv toate produsele lactate și fructele și legumele.

Sursa – www.aljazeera.com