Cultivarea diferitelor ecotipuri de viţă de vie sălbatică s-a produs concomitent, cu aproximativ 11.000 de ani în urmă, în Asia de Vest şi Caucaz, ceea ce a condus la obţinerea strugurilor de masă şi de vin, conform unui studiu realizat de 89 de cercetători din China şi alte ţări, transmite agenţia Xinhua.

Constatările au fost publicate vineri în jurnalul Science, iar acest studiu a fost ales ca subiect de copertă.

Citește și Produse alimentare inventate de studenţi în Cluj: bere cu infuzie de fistic, ravioli molecular, ciocolată vegană

Potrivit cercetării, soiurile „domesticite din Asia de Vest s-au răspândit în Europa odată cu primii fermieri, au trecut prin introgresiune (formare de noi specii prin hibridare – n.a.) cu vechile ecotipuri sălbatice din occident şi, ulterior, s-au diversificat de-a lungul rutelor de migraţie umană în muscat şi strămoşii unici ai strugurilor de vin occidentali, până la sfârşitul Neoliticului”.

Analizele caracteristicilor asociate domesticirii acestor soiuri dezvăluie, de asemenea, noi informaţii cu privire la selecţia realizată pentru palatabilitatea fructelor, hermafroditism, aroma de muscat şi culoarea cojii strugurilor.

Dong Yang, profesor la Universitatea Agricolă Yunnan, şi echipa sa au adunat aproximativ 5.000 de resurse genetice asociate soiurilor de struguri din toată lumea şi au petrecut trei ani completând analiza genomului şi cartografiind genomul de referinţă al viţei de vie cultivate.

Articolul China: strugurii au început să fie cultivați în urmă cu 11 mii de ani apare prima dată în Pedagoteca.