Serotonina este un hormon foarte important, deoarece influențează starea de spirit și somnul. De asemenea, controlează nivelul tensiunii arteriale. Serotonina este alcătuită dintr-un aminoacid – triptofan. Triptofanul este obținut din alimente, care este transportat apoi în creier. În celulele creierului, triptofanul este transformat în serotonină.
Deficitul de serotonină poate fi tratat cu o dietă adecvată sau cu suplimente de serotonină. Prin urmare, includerea alimentelor care conțin triptofan în dieta noastră este foarte importantă.

Alimente bogate în serotonină:

Fructe de mare: Peștii grași precum tonul, scoicile, stridiile, crabi, macrou, somon, hering, sardine și suplimente de ulei de pește, sunt surse bune de serotonină.

Carne: Carnea, în afară de proteine, are de asemenea serotonină. Carnea este o sursă naturală cunoscută de serotonină. Carne precum carnea de vită, carnea de porc, ficatul, curcanul și puiul conțin serotonină și pot ajuta la deficiența de serotonină. Baconul sunt, de asemenea, o mare sursă de serotonină.

Ouă: Ouăle albe sunt o altă sursă foarte importantă de serotonină. Ouăle sunt mâncare de zi cu zi, disponibile și toată lumea le iubește. Ouăle conțin, de asemenea, multe alte vitamine și substanțe nutritive vitale necesare organismului. Evitați consumarea excesului de gălbenuș de ou, deoarece conține o mulțime de grăsimi care pot fi dăunătoare sănătății inimii.

Produse lactate: Produsele lactate, cum ar fi laptele, laptele praf, brânză, smântână, sunt o sursă bună de alimente cu serotonină.

Legume: Legume precum usturoiul, morcovii, dovleacul, bamele, sparanghelul, broccoli, spanacul, fasolea verde, cartofii, varza, sfecla, salata, ceapa și roșiile ajută la creșterea serotoninei. Toate acestea sunt ușor disponibile pe orice piață și ajută la creșterea nivelului de serotonină și, prin urmare, se numără printre cele mai bogate în serotonină.

Nuci: Migdalele, arahidele, caju, fistic, pini, alune și nuca ajută la producerea serotoninei. Prin urmare, utilizarea lor în produsele alimentare în fiecare zi poate oferi serotonină în organism. Aceste nuci cu coajă lemnoasă conțin, de asemenea, o cantitate bună de acizi grași omega-3 care ajută la menținerea sănătății pielii, părului și unghiilor.

Cereale: Tărâţele conțin serotonină care duc la buna funcționare a celulelor în organism. De asemenea, este bogat în fibre. Exemple bune de tărâțe sunt tărâțele de orez, pâinea prăjită de germeni de grâu, cerealele, și orezul.

Băuturi: Băuturile precum ceaiul negru, ceaiul, cacaua, cafeaua, berea și vinul au o cantitate mică de serotonină prezentă în ele. Deși pot satisface cerințele serotoninei din organism, trebuie să fie consumate în cantități mici datorită cofeinei prezente în acestea.

Semințe: Semințele sunt o sursă foarte bogată de serotonină. Ele conțin, de asemenea, proteine, potasiu, zinc, fier, vitamine B, vitamine E, magneziu și calciu. Semințe de dovleac, semințe de floarea soarelui, semințe de susan, semințe de in, sunt semințe care conțin serotonină.

Câteva sfaturi importante:

1. Evitați consumul excesiv de serotonină. Poate fi periculos.

2. Administrarea excesivă poate duce la slăbirea oaselor, calcificarea organelor interne, risc crescut de atac de cord și multe alte afecțiuni vasculare.

3. Serotonina scăzută poate duce la pierderea poftei de mâncare, rahitism, anemie, dureri musculare, formare inadecvată a oaselor, amorțeală, depresie și scăderea sistemului imunitar.

4. Simptomele de deficit de serotonină sunt transpirații, cefalee, greață, febră mare, bătăi neregulate ale inimii și inconștiență.