Timp de zeci de ani, studiile științifice au sugerat că consumul moderat de alcool este mai bun pentru sănătatea majorității oamenilor decât să nu bea deloc și chiar i-ar putea ajuta să trăiască mai mult.

O nouă analiză a mai mult de 40 de ani de cercetare a concluzionat că multe dintre aceste studii au fost viciate și că contrariul este adevărat.

Analiza a constatat că riscurile de a muri prematur cresc semnificativ pentru femei odată ce beau 25 de grame de alcool pe zi, adică mai puțin de două cocktail-uri standard care conțin 1,5 uncii de băuturi spirtoase, două beri de 12 uncii sau două pahare de vin de 5 uncii. . Riscurile pentru bărbați cresc semnificativ la 45 de grame de alcool pe zi sau puțin peste trei băuturi.

Noul raport, care a analizat mai mult de 100 de studii pe aproape cinci milioane de adulți, nu a fost conceput pentru a dezvolta recomandări de băutură, ci pentru a corecta problemele metodologice care au afectat multe dintre studiile observaționale mai vechi. Aceste rapoarte au constatat în mod constant că băutorii moderati erau mai puțin probabil să moară din toate cauzele, inclusiv cele care nu sunt legate de consumul de alcool.

Majoritatea acestor studii au fost observaționale, ceea ce înseamnă că ar putea identifica legături sau asocieri, dar ar putea induce în eroare și nu au dovedit cauza și efectul. Oamenii de știință au spus că studiile mai vechi nu au reușit să recunoască faptul că băutorii ușori și moderati au o multitudine de alte obiceiuri și avantaje sănătoase și că cei care se abțineau utilizați ca grup de comparație includ adesea foști băutori care au renunțat la alcool după ce au dezvoltat probleme de sănătate.

„Când compari acest grup nesănătos cu cei care continuă să bea, îi face pe băutorii actuali să pară mai sănătoși și ca și cum ar avea o mortalitate mai scăzută”, a spus Tim Stockwell, om de știință la Institutul Canadien pentru Cercetarea Consumului de Substanțe, care a fost unul dintre autori. a noului raport, care a fost publicat în JAMA Network Open săptămâna trecută.

Odată ce dr. Stockwell și colegii săi au corectat aceste erori și altele, el a spus: „Iată, presupusele beneficii pentru sănătate ale consumului de alcool se micșorează dramatic și devin nesemnificative din punct de vedere statistic”.

Dr. Stockwell a spus că comparațiile dintre băutorii moderati cu cei care nu consumă alcool au fost viciate din numeroase motive. Oamenii care se abțin complet de la alcool sunt o minoritate, iar cei care nu sunt absenți din motive religioase au mai multe șanse să aibă probleme cronice de sănătate, să aibă un handicap sau să provină din medii cu venituri mai mici.

Băutorii moderați tind să fie moderați în toate privințele. Ei tind să fie mai bogați, au mai multe șanse să facă exerciții fizice și să aibă o dietă sănătoasă și au mai puține șanse să fie supraponderali. Au chiar și dinți mai buni, spun oamenii de știință.

„Au o mulțime de lucruri pentru ei care le protejează sănătatea, care nu au nimic de-a face cu consumul lor de alcool”, a spus dr. Stockwell.

Ideea că consumul moderat de alcool poate fi benefic datează din 1924, când un biolog de la Johns Hopkins pe nume Raymond Pearl a publicat un grafic cu o curbă în formă de J, punctul scăzut din mijloc reprezentând băutorii moderati, care aveau cele mai scăzute rate de mortalitate din toate cauzele.

Punctul maxim din J a reprezentat riscurile binecunoscute ale consumului intens de alcool, cum ar fi bolile hepatice și accidentele de mașină. Cârligul din stânga reprezenta abstinerii.

În ultimele decenii, vinul – și în special vinul roșu – și-a dezvoltat o reputație de a avea beneficii pentru sănătate, după ce știrile au evidențiat concentrația sa ridicată de un antioxidant protector numit resveratrol, care se găsește și în afine și afine.

Dar ipoteza alcoolului moderat a fost criticată din ce în ce mai mult de-a lungul anilor, pe măsură ce rolul industriei alcoolului în finanțarea cercetării a ieșit la lumină, iar studii mai noi au descoperit că chiar și consumul moderat de alcool – inclusiv vinul roșu – poate contribui la cancerul de sân. esofag și cap și gât, hipertensiune arterială și o aritmie cardiacă gravă numită fibrilație atrială.

În ianuarie, Canada a emis noi linii directoare prin care avertizează că niciun consum de alcool nu este sănătos și a îndemnat oamenii să reducă pe cât posibil consumul de alcool. Noul ghid, emis de Centrul canadian pentru consumul de substanțe și dependență, a fost o abatere totală de la liniile directoare din 2011, care recomandau femeilor să se limiteze la cel mult 10 băuturi standard pe săptămână, iar bărbaților nu mai mult de 15.

Acum, agenția canadiană spune că consumul chiar și a două băuturi standard pe săptămână este asociat cu riscuri pentru sănătate, iar șapte sau mai multe băuturi săptămânale prezintă un nivel ridicat de risc.

Orientările dietetice actuale din SUA nu sunt nici pe departe la fel de stricte, recomandând bărbaților să se limiteze la două pahare sau mai puțin pe zi, iar femeilor la una sau mai puțin.

Dar liniile directoare privind consumul de alcool emise de numeroase organizații de sănătate au fost modificate pentru a include condiția că oamenii nu ar trebui să bea alcool în scopul expres de a-și îmbunătăți sănătatea.

Acest avertisment a fost repetat de un om de știință din cadrul Consiliului Spiritelor Distilate, deși ea a contestat concluziile noului raport.

Amanda Berger, vicepreședinte pentru știință și sănătate la Distilled Spirits Council, a spus că noua analiză „sugerează că cei care beau cu moderație trăiesc mai mult decât cei care nu o consumă”, dar a adăugat: „nimeni nu ar trebui să bea alcool pentru a obține o sănătate potențială. beneficii și unii indivizi nu ar trebui să bea deloc.”

Noua analiză arată, totuși, că cei care beau moderat nu au niciun avantaj statistic semnificativ în longevitate în comparație cu cei care se abțin pe viață, au spus autorii studiului.

Sursa – www.nytimes.com