Noel Hanna a murit în timp ce se întorcea de pe vârf, în timp ce alpinistul indian Anurag Maloo a căzut într-o crevasă de pe același munte.

Un renumit alpinist irlandez a murit, iar un indian este dispărut după ce a căzut într-o crevasă în două incidente separate de pe Muntele Annapurna, al 10-lea cel mai înalt munte din lume, a declarat un organizator al expediției.

Alpinistul indian Anurag Maloo, în vârstă de 34 de ani, a căzut luni într-o crevasă de pe același munte, a declarat marți Thaneswar Guragai de la Seven Summit Treks din Kathmandu. Căutările continuă pentru el.

Un alt alpinist indian, Baljeet Kaur, s-a îmbolnăvit în coborârea de pe vârful de 8.091 de metri (26.545 ft), dar a supraviețuit în mod miraculos după ce a petrecut noaptea în condiții dure pe munte.

Alpinistul irlandez Noel Hanna, în vârstă de 56 de ani, a murit luni în timp ce se întorcea de la vârf, a spus Guragai. Cauza morții nu a fost cunoscută imediat.

Trupul său a fost dus în jos de munte și dus la Kathmandu, capitala, a spus Guragai.

Hanna a urcat pe muntele Everest de 10 ori și a urcat pe cel mai înalt punct de pe toate cele șapte continente.

În 2006, a urcat pe cel mai înalt vârf din lume și apoi a mers cu bicicleta de la tabăra de bază a traseului până la mare, în estul Indiei, ajungând în Golful Bengal după o plimbare maraton de două săptămâni cu bicicleta.

Annapurna, al zecelea cel mai înalt munte din lume, este predispus la avalanșă, este dificil din punct de vedere tehnic și are o rată de deces mai mare decât Everest.

Alpinistă indiană Kaur, în vârstă de 28 de ani, a ajuns luni pe vârf, dar s-a epuizat și s-a îmbolnăvit în timpul coborârii, deoarece nu folosea oxigen suplimentar îmbuteliat, a declarat Pasang Sherpa de la Pioneer Adventure, care a echipat expediția și a organizat un efort de salvare.

El a spus că Kaur și-a petrecut noaptea pe munte înainte ca ea să poată lua contact și a fost salvată de un elicopter.

A fost dusă la un spital din Kathmandu, unde a mers de la ambulanță la clădirea spitalului cu ajutorul unei asistente.

Popularul sezon de alpinism de primăvară tocmai a început în Himalaya din Nepal și sute de alpiniști au început să urce pe cele mai înalte vârfuri.

Trei ghizi Sherpa au fost dispăruți de săptămâna trecută, când au căzut într-o crevasă de pe o secțiune perfidă a Muntelui Everest, chiar deasupra taberei de bază, pe cel mai înalt munte din lume.

Crevasa este estimată la aproximativ 50 de metri (160 ft) adâncime.

Trio-ul traversa perfida cascadă de gheață Khumbu miercurea trecută, ca parte a unei misiuni de aprovizionare, când un bloc de gheață glaciară a căzut și i-a măturat în crevasa adâncă.

Nepalul găzduiește opt dintre cele mai înalte 10 vârfuri din lume și întâmpină sute de aventurieri în fiecare sezon de alpinism de primăvară, când temperaturile sunt calde și vânturile sunt de obicei calme.

Guvernul a emis peste 700 de permise de alpinism pentru diverși munți din Himalaya în acest sezon, inclusiv 319 pentru Everest.

Sursa – www.aljazeera.com