Decizia vine în timp ce guvernele din întreaga lume se confruntă cu acuzații de utilizare a programelor spion pentru a viza dizidenții.

Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a semnat un ordin executiv care restricționează utilizarea de către guvern a tehnologiei spyware comerciale, care a fost utilizată pentru a viza disidența politică pe tot globul.

Mișcarea de luni vine la mai bine de un an după ce administrația Biden a impus sancțiuni producătorului israelian de spyware NSO Group, care a fost în fruntea discuțiilor globale despre abuzul de spyware. Software-ul său Pegasus a fost legat de supravegherea a sute de personalități politice, jurnaliști și susținători ai drepturilor omului.

„Folosirea greșită a acestor instrumente puternice de supraveghere nu s-a limitat la regimurile autoritare”, a spus Casa Albă într-un comunicat.

„Guvernele democratice s-au confruntat, de asemenea, cu dezvăluirile conform cărora actorii din sistemele lor au folosit programe spion comerciale pentru a-și viza cetățenii fără autorizarea legală, garanțiile și supravegherea corespunzătoare.”

Ordinul a fost anunțat în timp ce SUA se pregătesc să găzduiască un „summit pentru democrație” mai târziu în această săptămână. Include excepții pentru agențiile guvernamentale de a utiliza programe spyware dacă șeful agenției stabilește că software-ul nu prezintă un risc de contrainformații sau de securitate națională.

Decizia nu se aplică, de asemenea, programelor spion create de instituții guvernamentale, cum ar fi Agenția Centrală de Informații și Agenția Națională de Securitate, ambele având istoric de activități de supraveghere ilegale.

Cu toate acestea, grupurile pentru drepturile omului au avertizat că programele spion comerciale au făcut ca instrumentele de supraveghere să fie mai disponibile pe scară largă. Țări precum Mexic, El Salvador, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite au fost acuzate că au folosit software-ul pentru a viza jurnaliști și grupuri pentru drepturile omului.

De asemenea, Casa Albă a confirmat luni că personalul guvernamental american din străinătate „au fost vizați de programe spion comerciale”, fără a oferi detalii.

În decembrie 2021, agenția de știri Reuters a raportat că software-ul NSO Group a fost folosit pentru a sparge telefoanele a cel puțin nouă membri ai personalului de la Departamentul de Stat al SUA.

Susținătorii confidențialității au salutat ordinul executiv de luni. John Scott-Railton, cercetător la Citizen Lab de la Universitatea din Toronto, care a studiat programele spion, a declarat pentru Associated Press că SUA nu „și-au folosit anterior puterea de cumpărare pentru a împinge industria să facă mai bine”.

Sursa – www.aljazeera.com