Excesul de proteine este un eveniment relativ frecvent întâlnit în alimentația omului modern. Carnea și lactatele sunt relativ sărace în calorii, dar sățioase, motiv pentru care sunt frecvet incluse în programele de monitorizare a greutății coprorale. În plus, spre deosebire de oamenii din trecut, individul modern are acces nelimitat la sursele de proteine menționate deja. Din păcate, un aport excesiv de proteine, prelungit pentru o perioadă relativ lungă de timp, poate avea efecte negative asupra sănătății.

 

  1. Probleme articulare

Organismul întâmpină dificultăți în a elimina excesul de proteine animale. Acumularea de acid uric – un deșeu rezultat din metabolizarea proteinelor – se poate acumula în organism, determinând dureri articulare intense, cunoscute sub denumirea de gută.

Deși ceva mai rară în prezent, această boală articulară poate fi deosebit de debilitantă în perioadele de acutizare. Află mai multe despre gută, cauze, simptome și tratament, pentru a o putea preveni [1].

  1. Câștig ponderal

Alimentele bogate în proteine au, în general, o cantitate relativ mică de calorii, mai ales în comparație cu alimentele bogate în carbohidrați. Din păcate, însă, organismul are tendința de a păstra – acumula – tot ce este în exces, iar proteinele sunt prompt transformate în grăsime. În timp, un aport crescut de proteine se transformă în grăsime corporală [2].

  1. Halitoză

Un aport crescut de proteine se asociază cu respirația urât mirositoare, mai ales atunci când persoana în cauză limitează semnificativ aportul de carbohidrați. Un studiu statistic a demonstrat că aproximativ 40% dintre persoanele cu o dietă bogată în proteine se plâng de halitoză. Este rezultatul cetozei accelerate, care apare atunci când organismul descompune lipidele pentru a produce glucoză.

Din păcate, igiena orală strictă nu rezolvă problema acestui tip de halitoză. Un aport foarte mare de apă poate contracara parțial acest efect [3].

  1. Constipație

S-a demonstrat că aproximativ 4% dintre persoanele care consumă proteine în exces se plâng de problema constipației. Explicația este simplă: dietele bogate în proteine sunt, de obicei, sărace în carbohidrați și implicit, în fibre.

În aceste condiții, creșterea aportului de apă și de fibre poate preveni constipația. Adeseori, medicul – inclusiv medicul nutriționist – poate recomanda monitorizarea atentă a scaunului și reglarea dietei în funcție de acesta [4].

  1. Deshidratare

Pentru a elimina excesul de azot, organismul uman are nevoie de o cantitate mare de apă. Prin urmare, metabolizarea și excreția excesului de proteine se asociază cu o stare de deshidratare, chiar dacă senzația propriu-zisă de sete poate fi absentă.

Un studiu efectuat pe un eșantion de sportivi a demonstrat o reducere a gradului de hidratare, în paralel cu creșterea consumului de proteine. Totuși, riscul de deshidratare poate fi ușor ținut sub control prin creșterea conștientă a aportului de apă [5].

  1. Afectare renală

Excesul de proteine presupune oo suprasolicitare a funcției renale, iar persoanele care suferă deja de o afecțiune a rinichilor își pot agrava starea dacă optează pentru o dietă hiperproteică. Practic, este vorba despre efortul pe care îl fac rinichii pentru a elimina excesul de azot rezultat din descompunerea aminoacizilor din proteine.

Există studii care arată că adulții obezi sănătoși care au urmat o dietă săracă în carbohidrați și bogată în proteine timp de 2 ani nu au înregistrat efecte negative cuantificabile asupra funcției renale. Totuși, se recomandă prudență în alegerea unui asemenea regim de viață [3].

  1. Creșterea riscului de cancer

Dietele hiperproteice presupun, adesea, un consum crescut de carne roșie. Carnea roșie conține o serie de compuși chimici care sunt recunoscuți pentru legătura pe care o au cu apariția unor anumite tipuri de cancer. Consumul frecvent de carne roșie și de carne procesată se asociază unui risc crescut de cancer colorectal, cancer de sân și cancer de prostată.

Pe de altă parte, aportul de proteine din alte surse se asociază cu o reducere a riscului de cancer. cercetătorii consideră că motivul acestei diferențe are legătură cu hormonii prezenți în carne și cu grăsimea, abundentă în carnea roșie [2].

 

Dietele hiperproteice prezintă un oarecare risc pentru sănătate, motiv pentru care medicii pledează în favoarea unei alimentații echilibrate, chiar și în cazul dietelor pentru slăbit.

 

Bibliografie:

  1. Cronkleton, Emily. “What Happens If You Eat Too Much Protein?” Healthline, 13 Apr. 2020, www.healthline.com/health/too-much-protein, accesat la 16.03.2023;
  2. Delimaris, Ioannis. “Adverse Effects Associated with Protein Intake above the Recommended Dietary Allowance for Adults.” ISRN Nutrition, vol. 2013, no. 126929, July 2013, pp. 1–6, doi:https://doi.org/10.5402/2013/126929, accesat la 16.03.2023;
  3. Harvard Health Publishing. “When It Comes to Protein, How Much Is Too Much?” Harvard Health, May 2018, www.health.harvard.edu/nutrition/when-it-comes-to-protein-how-much-is-too-much, accesat la 16.03.2023;
  4. Huizen, Jennifer. “How Do You Know If You Are Eating Too Much Protein?” Www.medicalnewstoday.com, 21 Aug. 2018, www.medicalnewstoday.com/articles/322825, accesat la 16.03.2023;
  5. Zeratsky, Katherine. “Are High-Protein Diets Safe?” Mayo Clinic, 2018, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/high-protein-diets/faq-20058207, accesat la 16.03.2023.