Li Qiang spune că China salută investițiile și întreprinderile private, în ciuda represiunilor.

Noul premier al Chinei a insistat că țara este deschisă pentru afaceri, în ciuda represiunii asupra întreprinderilor private, chiar dacă liderul chinez Xi Jinping a dublat securitatea ca „stântul de bază al dezvoltării”.

Adresându-se ultimei zile a unei întruniri cheie a parlamentului de timbre din China, Li Qiang a spus că China salută investițiile și va continua să își îmbunătățească climatul de afaceri, inclusiv prin protejarea drepturilor de proprietate ale companiilor și a intereselor antreprenorilor.

„Dezvoltarea economiei este soluția fundamentală pentru crearea de locuri de muncă”, a declarat Li luni în timpul conferinței de presă televizate care a marcat închiderea Congresului Național al Poporului.

În calitate de oficial nr. 2 al Chinei, Li, un fost șef comunist din Shanghai, are sarcina de a revigora a doua cea mai mare economie a lumii după încheierea politicii sale dure „zero-COVID” de blocare, testare în masă și carantină.

Li, care a fost numit oficial premier sâmbătă, a spus că atingerea țintei Chinei de creștere economică de 5% în 2023 nu va fi „o sarcină ușoară” și le va cere oficialilor „să ne dubleze eforturile”.

Dar Li a spus că publicul nu se concentrează în primul rând pe indicatorii economici ai țării, ci pe „probleme specifice”, cum ar fi ocuparea forței de muncă, veniturile, educația, locuința și asistența medicală.

Premierul în exercițiu al Chinei, Li Keqiang, a dezvăluit săptămâna trecută cea mai scăzută țintă de creștere a țării din ultimele decenii, deoarece Beijingul se confruntă cu provocări economice majore pe termen lung, inclusiv o rată scăzută a natalității, tensiuni crescute cu Statele Unite și incertitudine cauzată de restricțiile de reglementare asupra industriei private, de la tehnologie la educație și imobiliare.

Li și-a făcut remarcile în timp ce Xi, cel mai puternic lider al Chinei de la Mao Zedong, a reiterat primatul securității naționale și a cerut dezvoltarea armatei într-un „Mare Zid de oțel”.

Alfred Muluan, profesor asociat la Școala de Politici Publice Lee Kuan Yew de la Universitatea Națională din Singapore, a declarat că remarcile lui Li nu vor ajuta investitorii că China s-a abătut de la un accent tot mai mare pe securitate și naționalism.

„Economia internă a Chinei cu siguranță nu va fi bună, deoarece COVID a lovit economia Chinei foarte substanțial. Nu cred că se vor putea recupera curând, deși Li este foarte optimist cu privire la perspectivele economice ale Chinei”, a declarat Wu pentru Al Jazeera.

„Nu cred că a asigurat cu adevărat oamenii că China se va întoarce la mediul anterior pro-business”.

Li, care este considerat unul dintre cei mai de încredere confidenti ai lui Xi, a urmărit, de asemenea, SUA pentru „încercuirea și suprimarea” Chinei.

„China și Statele Unite ar trebui să coopereze și trebuie să coopereze. Când China și SUA lucrează împreună, putem realiza multe”, a spus Li.

Sursa – www.aljazeera.com