Publicat: Fri, Feb 27th, 2015

Cămara cu merinde sănătoase şi naturale

10919061_1539218969696763_4153595531953455028_n  Dacă treci pragul Cămării cu Merinde, vei şti că ai păşit într-o altă lume. O lume sănătoasă, cu hrană pe măsură, cum mai rar găseşti în zilele noastre pe rafturile magazinelor sau în bucătăriile restaurantelor. Cu… merinde pline de vitamine şi nutrienţi. Toate alimentele sunt pregătite la foc deschis, special pentru cei care pun sănătatea pe primul plan. În Cămară mai găsiţi produse pentru cei cu sensibilităţi native sau dobândite, cum ar fi intoleranţele sau alergiile. Este locul frumos unde poţi mânca sau degusta tot ceea ce-ţi doresc sufletul şi mintea fără a-ţi face griji pentru sănătate, calorii sau ingrediente artificiale. Cămara cu Merinde te duce cu gândul la cămara bunicii din vremurile de demult, plină cu sănătate, cu alimente pregătite clasic, din legume şi fructe care nu au fost atinse de pesticide.  Tot aici păşeşti în lumea vegană sau raw vegană, un univers în care naturalul sau bio este cuvântul cheie, iar sănătatea se primeşte la pachet, odată cu mâncărurile comandate.

Transformările progresive ale stilului de viaţă al populaţiei, dar şi al modului de hrănire sunt considerate de mulţi specialişti în domeniu, şi nu numai, o cauză în apariţia unor boli. Procesarea din ce în ce mai agresivă a alimentelor, aditivii folosiţi şi produsele brute din ce în ce mai injectate cu diverse substanţe de creştere au determinat, la nivel mondial, şi pentru o categorie anume de populaţie, schimbarea stilului culinar zilnic. Practic, oamenii s-au reîntors la obiceiurile primilor pământeni, care nu foloseau foc în prepararea mâncării, iar alimentaţia lor era deseori compusă din plante verzi sau fructe. Pornind din Statele Unite ale Americii, alimentaţia de tip vegan sau raw vegan a ajuns să fie un stil de viaţă şi pentru mulţi constănţeni. Însă, din cauza lipsei timpului liber necesar pregătirii meselor, a ingredientelor de calitate şi poate a inspiraţiei, mulţi au amânat această schimbare în viaţa lor. Într-o piaţă de consum suprasaturată de alimentaţia tip fast-food există oameni, chiar foarte mulţi, care şi-au făcut un obicei din a-şi constitui meniul zilnic din astfel de preparate naturale. Şi asta se datorează unei familii care a avut iniţiativa îndrăzneaţă să deschidă în 2014 primul magazin şi restaurant destinat persoanelor cu acest tip de alimentaţie. „Totul a venit de la sine, ca o prelungire a propriului nostru stil de viaţă. Suntem vegetarieni de foarte mulţi ani, avem grijă de alimentaţia noastră şi ne simţim excelent”, spune managerul de la Cămara cu Merinde, Simona Chimisliu.

Însă, magazinul-restaurant nu se adresează doar celor care îşi doresc să adopte acest stil de viaţă. Aici putem găsi alimente şi ingrediente pentru multe dintre afecţiuni, cum ar fi unele intoleranţe sau alergii, dar şi alimente sau preparate speciale, fără zahăr sau cu zahăr provenit din cu totul alte surse decât sfeclă sau trestie de zahăr. Toate sunt certificate ecologic şi sunt destinate în mod deosebit copiilor care au intoleranţe .

DSC_0660Investiţia într-un astfel de loc a fost una consistentă şi a pornit aproape de la zero, însă rezultatele sunt cele ce contează: zeci, poate sute de consumatori ai acestui tip de mâncare zilnic în sistem take-away sau delivery. Sunt mulţi însă care preferă să treacă pragul magazinului nu numai pentru mâncare, ci şi pentru plăcerea pe care ţi-o creează atmosfera din Cămara cu minde. Eşti practic în altă lume. Totul este colorat, mai ales alimentele, dulciurile sunt preparate din cele mai diverse fructe ale lumii şi, culmea, nu îngraşă. Secretul este lipsa zahărului clasic din preparate, cauza tuturor problemelor legate de greutate şi nu numai. „Mă uimeşte în continuare faptul că din ce în ce mai mulţi părinţi au grijă de alimentaţia copilului lor, se îngrijesc de tot ceea ce aceştia mănâncă”, spune managerul. Zahărul de cocos este cel mai folosit în bucătăria Cămării cu Merinde tocmai pentru că are indicele glicemic cel mai scăzut comparativ cu zahărul alb, dar şi siropul de arţar, cel de agave, ştevie şi curmale. Iar dulciurile pregătite aici au un gust aparte, mult mai bun şi îţi pun problema caloriilor.

Meniu raw vegan by Ştefan Niţă

Meniul este schimbat săptămânal şi este realizat de chef-ul raw vegan Ştefan Niţă care are alături o echipă de patru bucătari. Imaginaţia şi gustul sunt cele două cuvinte cheie care apar în ecuaţia fiecărui fel de mâncare preparat aici. În supa cremă de năut şi rozmarin sau în cea de dovleac copt cu morcov şi unt de arahide vei regăsi gustul unei supe perfecte care va fi chiar şi pe gustul unei persoane care nu este cel mai bun prieten al alimentelelor de acest gen. Dovadă stau zecile de meniuri care sunt cumpărate zilnic de persoane din cele mai diverse ramuri sociale şi categorii de vârstă.

Non consumatorii acestor tipuri de preparate spun că este o mâncare fadă, din ierburi şi fără gust. Însă, aici intervine „magia”: toate preparatele Cămării sunt gătite la slow-cooker, ceea ce înseamnă că nu sunt distruse vitaminele şi enzimele conţinute în alimentele de bază. „Nu facem mâncare fără carne şi atât. Avem grijă să păstrăm toţi nutienţii din fructe, legume şi cereale”, spune Simona Chimisliu. Chiar dacă este iarnă, se încearcă cât mai mult posibil să se folosească legume bio. În sezonul cald toate ingredientele pentru produsele preparate în bucătăria Cămării cu Merinde vor proveni de la serele din jurul Constanţei.

Evenimente şi work-shop-uri pentru copiii

În ajutorul părinţilor care vor să îi ţină cât mai departe de alimentele nesănătoase, dar şi de unele locuri care comercializează acest gen de mâncare, managerii Cămării cu Merinde plănuiesc, începând cu această primăvară, să organizeze ateliere de creaţie şi preparare de mâncare sănătoasă în care să fie implicaţi copiii. Ei îşi vor pregăti deserturi sau supe după propriul gust, totul în încercarea de a le crea un stil de viaţă sănătos.11002507_1564918590460134_349889330709437017_n

Chiar dacă pare a fi o zonă exclusivistă, pentru cei cu venituri peste medie sau cu diferite probleme medicale, lucrurile nu stau deloc aşa. Consumatorii merindelor din Cămară sunt oameni din toate categoriile sociale, iar cei care încă nu au ajuns să încerce o astfel de mâncare este suficient să treacă o singură dată pragul magazinului-restaurant că vor veni sigur şi a doua oară. Magazinul oferă spre degustare din dulciurile şi produsele de panificaţie preparate aici. Chiar dacă mâncarea pregătită este promovată pentru sănătate, o bună parte a celor care trec pragul o fac pentru că sunt la dietă sau vor să-şi detoxifice, pentru o perioadă, organismul. „Dacă eşti sănătos, cu siguranţă arăţi şi bine. Dacă ai grijă la ceea ce mănânci şi cum combini alimentele, cu siguranţă vei avea o siluetă pe măsură”, spune managerul.

Şi cei care au o activitate zilnică ce implică un consum mare de energie au ce găsi la Cămara cu Merinde. Super alimentele, cum ar fi guarana, camu camu, lukuma, mesquit, carob, fructul de bao-babo sunt excitante ale sistemului nervos, sunt naturale şi pot înlocui cu succes cafeaua. Sunt fructe provenite de la arbori din Africa sau din alte colţuri ale lumii. Cele mai multe sunt folosite în prepararea prăjiturilor pentru că au şi zaharurile necesare pentru a le îndulci. Pe lângă faptul că sunt delicioase şi nici nu au multe calorii, dulciurile pe care le găsim aici sunt îmbietoare, în diverse forme, culori şi texturi. Practic, odată ce treci pragul Cămării nu vei reuşi să pleci fără să savurezi măcar unul dintre preparate. Nici mâncarea, nici dulciurile, nici salatele, nimic nu seamănă cu ceea ce ai mâncat sau ai gustat până atunci. Aceasta este senzaţia pe care ţi-o oferă experienţa cu Cămara cu Merinde, iar cei care i-au trecut pragul o pot confirma. Şi pare greu de crezut că o astfel de mâncare, din ingrediente care pentru unii sunt doar ierburi, poate crea dependenţă. Însă, dependenţa de acest gen de hrană vine la pachet cu bunul gust şi cu calitatea.  10615570_1563166293968697_6659851967974286492_n

Aici nu se pregăteşte doar mâncare. Şi consumatorii de sucuri naturale cu cele mai diverse fructe, texturi şi gusturi vor fi cuceriţi. Pentru smoothie-urile pregătite la Cămara cu Merinde sunt folosite, printre altele, algele sau spirulina, combinate cu diverse fructe pentru energie şi sănătate. De altfel, recomandările specialiştilor în nutriţie spun că, pentru un organism sănătos, este indicat ca măcar o zi pe săptămână să se consume astfel de băuturi. Pentru cei care vor să-şi prepare singuri acest tip de băuturi, pe rafturile Cămării cu Merinde se găsesc tot soiul de ingrediente care pot fi adăugate în sucuri pentru mai multă energie zilnică.

Beneficiile apei alcaline

Rafturile hipermarket-urilor sunt pline cu tot soiul de mărci de apă însă, la Cămara cu Merinde nu găseşti decât apă alcalină. Mulţi se întreabă pentru ce este bună acest tip de apă şi ce are deosebit faţă de cea consacrată. Ei bine, beneficiile acesteia sunt uimitoare. Cu toţii ştim că organismul nostru trebuie să fie cât mai alcalin posibil pentru că într-un mediu acid s-ar păstra toate reziduurile din mâncarea pe care o ingerăm. Prin alcalinitate organismul nostru le elimină. Aşadar, apa pe care o consumăm trebuie să fie cât mai alcalină. Alcalinitatea din organism permite sângelui să circule mai bine şi să oxigeneze optim toate celulele. Pentru că primesc suficienţi nutrienţi, celulele vor putea, astfel, să elimine mai bine toxinele.

Apa de la robinet este neutră, nici acidă, nici alcalină. Apa care se găseşte pe rafturile Cămării cu Merinde are un PH de 8,8 şi este indicată să fie folosită în permanenţă pentru că ajută la tratarea, dar şi la prevenirea unor alergii şi la păstrarea unui organism sănătos.

La Cămara cu Merinde găseşti nu numai hrană pentru trup, ci şi pentru suflet. De aici, oricine poate cumpăra produse cosmetice bio din cele mai bune game, pentru diverse tipuri de piele, cum ar fi diferitele afecţiuni dermatologice, în mod special pentru copii.

Claudia PINTILIE

Despre Autor